Basement Jazz editie 62: Tribute to Benny Goodman Maandag 16 january 2023

Benny Goodman leerde klarinet spelen in een synagoge, ondersteund door twee jaar klassieke opleiding. Hij maakte zijn professionele debuut op 12-jarige leeftijd en werd onderdeel van de rijke Chicago-jazzscene, doordrenkt van de muziek van New Orleans. Goodman nam voor het eerst op in 1926 en bracht verschillende jaren door als first-call-muzikant in New York.

Zijn band uit 1934 werd uitgezonden op de populaire radioshow “Let’s Dance”, die van kust tot kust werd uitgezonden. Een verder mislukte tournee in 1935 eindigde in een groot succes in Los Angeles waar het publiek uit hun dak ging. Dus, zo wordt gezegd, swing was geboren en Goodman zijn naam werd King of Swing!

Als componist heeft Goodman bijgedragen aan ‘Stompin’ at the Savoy’, ‘Seven Come Eleven’, ‘Air Mail Special’, ‘Flying Home’, ‘Don’t Be That Way’, ‘Lullaby in Rhythm’, ‘If Dreams Come True’ en ‘Soft Winds’…..

Goodman hielp ook mee aan de raciale integratie in Amerika. In het begin van de jaren dertig konden zwarte en blanke jazzmuzikanten niet samen spelen in de meeste clubs of concerten. In de zuidelijke staten werd rassenscheiding bij wet afgedwongen. Benny Goodman brak met de traditie door Teddy Wilson in te huren om met hem en drummer Gene Krupa te spelen in het Benny Goodman Trio. In 1936 voegde hij Lionel Hampton op vibrafoon toe om het Benny Goodman Quartet te vormen.

Met editie 62 “Jazz at the basement” vliegen we erin met een “Tribute to Benny Goodman”.
Deze legendarische klarinettist hoeft geen uitleg behalve swing, swing en nog eens swing.
De bezetting van de avond is

Samenstelling:
Peter Verhas, klarinet
Rene Harvengt, vibrafoon
Paul Bourdiaurdhy, drums
Dirk Van der Linden, piano
Stefan Willems, contrabas.