Jazz in the Sky editie 42:
New Special Quintet
Maandag 18 september 2017

BIO NEW SPECIAL QUINTET

Het New Special Quintet is het logische vervolg op een eerdere groep : het “ Special Quintet “ . In 2004 richtte Richard Rousselet dit quintet op , om een ode te brengen aan de rijke cultuur van de jazz in de jaren 50 – 60 : de hardbop periode.
Hiervoor koos hij een niet voor de hand liggende bezetting met 2 trompetten, en werd het zowat een ode aan de jazz trompettisten van de jaren 50-60. Het quintet maakte een succesvolle CD in 2007, getiteld “ Live At La Laiterie “, en toerde tot 2011. Na 8 productieve speeljaren met deze band namen ze een break, maar sedert het najaar van 2016 werkt de band aan een vervolg, binnen hetzelfde idioom, met een vernieuwde ritmesectie en een vernieuwd repertoire. Het quintet exploreert met de verschillende kleurcombinaties die trompetten kunnen brengen , oa door gebruik van verschillende mutes en ook van de bugel Ze spelen hard swingende, groovy , happy , music, gewordteld in de traditie van de jaren 50-60, de mooie “ blue note “ era … Af en toe worden ook eigen composities in deze stijl gespeeld.

Hieronder vindt u extra info over de bandleden :

Richard Rousselet , bugel/trompet

Richard is autodact en ontdekt de jazz op zijn 15de. Binnen de belgische jazz scene heeft hij in ongelofelijk veel verschillende formaties gespeeld, en ontving ook meerdere prijzen als solist : vb in 1963 de “ Prix Django Reinhardt “, en in 1964 de “ prix de la maison de la Radio Lausanne “.

Hij werkte ook lange tijd samen met de pianist/componist Marc Moulin met zijn verschillende groepen : PLACEBO en SAM SUFFY. Met Placebo behaalt hij ,op het jazz festival te Montruex, in 1971 de prijs van de beste solist, uitgereikt door de internationale pers. Nadien werkt hij heel veel samen met de pianist /componist Michel Herr, onder andere in de eerste Belgische jazz rock formatie : SOLIS LACUS.

Sedert januari 89 dirigeert hij de de bigband “ The West Music Club “, en maakte met hen reeds 4 cds, waaronder de meest recente “ Natural” ( Igloo 247 )

Richard is ook een zeer gewaardeerd pedagoog. Van oktober 1988 tot juni 2005 was hij oprichter, coordinator en docent trompet en bigband van de jazz afdeling van het franstalige conservatorium te Brussel. Nu is hij er ere professor. Sedert oktober 2005 tot op heden geeft hij nog steeds les aan de JAZZ STUDIO , te Antwerpen.

In 1994 kent “ La Commission du Patrimoine” hem de “ prix Darche Freres “ toe, gereserveerd voor “ een muzikant wiens gehele leven in teken staat van toewijding aan de muziek “

Richard heeft de laatste 20 jaar ook nog andere jazz projecten geleid , oa in de jaren 90 zijn groep “ Ecaroh”, samen met de top van de Belgische jazz, een tribute band rond de muziek van Horace Silver. In de jaren 2000 leidt hij een sextet die de zeer rijke geschiedenis van Miles Davis speelt, beginnende van de bebop periode, via de hardbop, cool, … tot de latere electric Miles. De laatste jaren speelde hij met een band met als thema “ From Ellington to Monk “. Richard houdt er ook enorm van om zich te laten omringen door jonge muzikanten. ( zoals Miles Davis dat ook vaak deed )

Richard is te horen op een 20 tal albums, waaronder een aantal als leader : Waitin’ for you ( GAM 913), Paul dubois and the sweet substitutes (CDS 008), No Maybe …! (CDS 102). Jazz Me Do , Special Quintet Live at la Laiterie (AZ 1012), …

Om een vervolg te maken aan de CD “ Live at la laiterie “ richt hij in 2016 een “ New Special Quintet “ op , met de trompettiste Marie – Anne Standaert, en een gedroomde ritmesectie.

Marie – Anne Standaert trompet/bugel

Marie – Anne begint op 11 jarige leeftijd bugel te spelen , in de fanfare van haar geboortedorp. Al vlug voelt ze dat ze dit echt ongelofelijk graag doet en ze start met lessen aan de academie te Eeklo, trompet, piano, notenleer etc. Ze wil van haar passie haar beroep maken !

Na het afronden van hogere studies sociaal werk kan ze dan eindelijk naar het conservatorium gaan, waar ze les krijgt van oa Richard Rousselet, Laurent Blondiau, Manu Mellaerts…

Al vlug is Marie – Anne actief in tal van bands, in verschillende stijlen, jazz, pop, funk , world, muziektheater …Ze speelt graag verschillende genres muziek, zolang er maar groove en emotie in zit.

Momenteel leidt Marie – Anne haar eigen swing kwintet “ The Hop sh Bam Connection”, (1 CD )waarmee ze ook internationaal succes heeft, vooral binnen de Lindy hop jazz dans scene. Daarnaast bracht ze in 2014 een CD uit met haar jazz trio “ Misstriohso “, een band waar ze vooral eigen composities mee spelen. Marie – Anne dirigeert in Gent ook een succesvolle bigband : T Mouvement, en speelt verder momenteel nog bij het Jamaican Jazz Orchestra en Derek , een singer songwriter uit het Gentse.

In het verleden speelde ze vooral ook bij The Rhythm Junks ( Steven de Bruin ), Zulemax ( internationale all female salsa band ), The West Music Club, Monkey Business, en natuurlijk ook met het Special Quintet met Richard Rousselet. Na een kleine break met het quintet is deze band dus klaar voor een nieuw avontuur, en dat start vanaf 2016 onder de naam “ New Special Quintet”.

Naast actief muzikant zijn geeft Marie – Anne ook lessen jazz koper, combo en bigband aan de academie van Gent ( MAGO ) en het conservatorium van Rijsel ( Fr ).

Raphaël Debacker, piano

Raphaël is een zeer polyvalente muzikant en wordt vaak gevraagd als begeleider, oa. vb door de Amerikaanse zangeres Beverly Jo Scott, de bluesgitarist/zanger Marc Lelangue, de soul saxofonist Laurent Doumont, de bassist Da Romeo, en recent ook nog door de Canadese zangers Kellylee Evans, met wie hij sedert 2012 door heel Europa toert.

Hij begon piano te spelen op zijn 10de, en ontdekte de jazz rond zijn 14de. Aanvankelijk studeert hij jazz als autodidact, maar gaat daarna ook naar het conservatorium te Brussel, en behaalt daar zijn master in de klas van pianist Eric Legnini.

In 2014 maakt hij zijn debuut CD met zijn eigen trio : “ Rising Joy “ , Raf D Backer.

Jean Van Lint , contrabas/zang

Jean groeit op in een heel muzikale familie. Zijn moeder is zangeres en zijn vader een zeer gewaardeerd jazz pianist. Jean studeert aanvankelijk ook eerst piano, maar legt zich iets later toe op de bass en wordt al snel een vaste waarde binnen de Belgische Jazz scene. Terzelfdertijd wordt hij ook een zeer gewaardeerde zanger : hij kan zingen zoals een echte “ crooner “, maar kan ook nogelofelijk creatieve scat solos te berde brengen, en dit terwijl hij zichzelf begeleidt op de contrabas ! Dit is zeer zeldzaam! Jean kent de traditie van de jazz door en door, maar kan zich ook ongelofelijk soepel en vlot aanpassen aan modernere stijlen.

Hij speelde oa al met Dave Pike, Leroy Jones, Pascal Michaux, Phil Abraham, “Buster & the Swing”, Johny Dover, Charles Loos, Dany Doriz, Mark Murphy, Bruce Adams, Freddy Sunder, Tars Lootens, John Snauwaert, Dirk Van der Linden, Ivan Paduart, Roni Ben- Hur……

In het New Special Quintet is Jean actief als bassist, zanger EN componist !

Toon Van Dionant, drums

Toon is een veel gevraagde drummer binnen de Belgische jazz scene. Hij speelt regelmatig met Albert villa Quartet, Fred Delplanq Quartet, Marjan Van Rompay group, The Hop Sh Bam Connection, Jazz Station Bigband … In het verleden begeleidde hij ook ao. Toots Thielemans, Jef Neve, Frank Vaganee, Robin Verheyen, Jean Paul Estievenart, Philippe Catherine, Melanie De Biasio. Hij speelde al op heel wat internationale festivals zoals oa Getxo Jazz, Truku Festival, Izmir JazzFest, Avignon Tremplin Jazz, .. etc.

Hij studeerde jazzdrums aan het Lemmens instituut te Leuven, bij Dré Pallemaerts en is nu zelf docent jazz drums aan het conservatorium van Gent en aan de muziekschool te St Aghata Berchem.