Editie 25: Ben Paterson (Philadelphia)

About This Project

Aanstormend jong pianovirtuoos afkomstig uit Philadelphia, deze zomer nog op tour in het voorprogramma van mega formatie Steely Dan. Na zijn klassieke en jazz opleiding verhuist hij naar Chicago en later naar New York om er zijn eigen specifieke stijl te ontwikkelen. Typerend voor hem zijn de combinatie van swingende grooves, melodische improvisatie en een onberispelijke “toucher” à la Oscar Peterson.

Vanaf 2005 speelde hij regelmatig met de NEA gerenommeerde Earle Lavon “Von” Freeman Sr (+ 2012). Hij werkte daarnaast ook nog samen met Johnny O’Neal, Red Holloway, Eldee young, Jerry Weldon, Guy King en vele anderen. Speelde onder zijn eigen naam in 2010 op het Montreal Jazz Festival en in 2011 op het Chicago Blues Festival.

Ben is afkomstig uit Philadelphia en brengt er zijn jongere jaren door terwijl hij zowel klassieke als jazzmuziek studeert, waarna hij naar Chicago verhuist. Daar brengt hij jaren door met repeteren en optreden met de beste muzikanten van de stad en absorbeert hij de unieke mix van jazz en blues zoals die enkel te vinden is in de “Windy City”. Wanneer hij naar New York verkast is hij er compleet van doordrongen z’n unieke talenten en stijl aan een breder publiek voor te stellen. Hij combineert er stevig swingende grooves met melodische improvisaties, en dat met een onberispelijke techniek. Vanaf 2005 heeft Ben de eer als pianist te mogen werken voor de NEA jazzgrootheid Von Freeman. Hij blijft met Freeman musiceren tot diens overlijden in augustus 2012. Naast regelmatig opdrachten in plaatselijke clubs, hield die periode ook optredens in op het Chicago Jazz Fest, in het Symphony Center, Millenium Park, The Jazz Showcase en The Green Mill. Onder eigen naam trad Ben op tijdens het Chicago Jazz Festival, en dit zowel als solist als met z’n eigen orgelkwartet, en leidde hij eigen groepen tijdens tientallen optredens in clubs en zalen als Smalls Jazz Club, Kitano Jazz en de Zinc Bar in New York City, en als headliner in de Green Mill en Andy’s Jazz Clubs in Chicago. Noterenswaardige samenwerkingen hielden werk in met Von Freeman, Johnny O’Neil, Red Holloway, Eldee Young, Jerry Weldon, Guy King, Ed Cherry, Brianna Thomas, Gregory Generet, Dave Specter, Jason Marschall, Henry Johnson, Corey Wilkes, Milton Suggs, Ernest Dawkins, Marrianne Solivan, Patience Higgens, Myron Walden, Kimberly Gordon, Martina DaSilva, JC Styles, Svetlana’s Delancey 5, Adam Rongo en vele anderen. Eersterangs optredens vallen te melden op het 2010 Montreal Jazz Festival, de 2006, 2009 en 2013 Chicago Jazz Fests, de 2007, 2008 en 2011 Chicago Blues Fests, alsook shows in Frankrijk, China, Zwitserland, Mexico, Zweden en Taiwan. Ben heeft tot nu toe 3 CD’s met pianocomposities uitgebracht: Breathing Space (0A2 Records 2007), Blues For Oscar (Meetinghouse Records 2012) en Essential Elements (MAXJAZZ 2013). Hou uw ogen en oren open voor zijn voor de zomer 2014 aangekondigde orgel CD!!

Artiest

Ben Paterson - piano (Philadelphia)

Date
Category
Fotos